400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı!

Paragraf Çözme Teknikleri

Tarih: 26.01.2023 11:02

Paragraf soru çözümü YKS sınav sürecinde en temel yeterlilikleri güçlendiren konulardan biri öyle ki; paragraf çözümü ile okuma hızı, algı hızı, analiz-yorumlama gücü gibi birçok farklı ders için de yararlı olabilecek ilerlemelerden bahsedebilmek mümkün. Maalesef paragraf sorularının uzunluğu, çıkarımlara bağlı olması gibi nedenler sorular ile ilgili ön yargı geliştirmemize neden olabiliyor. Oysaki soruların zorluğu biçimselliği ile ilgili değil. Peki, doğru ve hızlı paragraf çözümü için neler yapılabilir?

  1. Öncelikle soru kökünü okuyarak başlamalı, soruda ne istenildiğini bilerek metni okumalısınız.
  2. Soru kökünde bulunan ifadelerin olumu-olumsuz olma durumunu ayırt etmek için sadece soru kökünde ilgili kısmın altını çizmelisiniz. Bütün bir metnin altının çizilmesi el-göz koordinasyonunu bozduğundan dikkatinizin dağılmasına ve asıl ifadeden uzaklaşmanıza neden olabilir.
  3. Soru kökünde istenileni aldıktan sonra metni okurken gereken kavramlar için de işaretlemeler yapmalısınız. Önemli olan anahtar kelimeleri, metinde istenilen ifadeleri yakalamaktır.
  4. Soru kökü tamamlandıktan sonra seçenekleri okurken hemen işaretleme yapmamalısınız, size mantıklı gelen şıklar için tikler, yanlış olduğunu düşündüğünüz şıklar için çarpılar koyarak tüm şıkları okuduktan sonra eleme yapmalısınız.

PARAGRAF SORULARI İÇİN SADECE METNİ OKUMAK YETERLİ Mİ?

Paragraf soruları içerisindeki bilgi, kelime, örneklere olan hâkimiyetiniz sorunun çözümüne olumlu katkıda bulunacaktır. Metin içeresindeki ‘epik’ kelimesinin ‘kahramanlık’, ‘mensur’ kelimesinin ‘düzyazı’ anlamına geldiğini bilmiyorsanız soruyla ilgili akıl yürütmede zorlanacak ya da  yanlış çözeceksiniz.

Okuduğunuz metinlerle ilgili hiçbir fikriniz yoksa ya da metinde belirten fikrin aksine sahipseniz, metni kişisel değerlendirmeye dayandırmadan okumalısınız. Amacınızın o metinde verilen bilgiye uygun bir cevaba ulaşmak olduğunu unutmamalısınız.

PARAGRAF SORU PRATİĞİ ÖNEMLİ!

Paragraf sorularında başarı sağlamak için her gün aksatmadan en az 20 paragraf sorusu çözmeniz gerekir. Bunu hayatınızın bir rutini haline getirmeniz düşünce biçiminizin gelişmesini sağlayacaktır.

 

PARAGRAF SORULARININ ÇÖZÜMÜNDE PÜF NOKTALAR!

  1. Paragraf eğer genelden özele giden bir düşünce sıralamasına sahipse giriş cümlesi konuyla birlikte ana düşünceyi de yansıtır.
  2. Paragraf konularını (ana fikir, yardımcı fikir, anlatım teknikleri, yapı) bir bütün olarak ele almak sorunun tamamını kavramınızı sağlayacaktır.
  3. Paragrafta anlatılanlar mutlaka paragrafın bütünlüğü içinde değerlendirilmelidir. ‘parçaya göre’ ifadesi en temel ilkemiz olmalı!!
  4. Paragrafı bir seferde geri dönüş yapmadan mümkün olduğu kadar hızlı okumalısınız. Okumayı dudak ile değil göz okuması şeklinde yapmalısınız. Yapılan araştırmalar göz ile okumanın, zihnin anlama hızında dudak ile yapılan okumadan çok daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Yükleniyor...